Autor zdjęcia/źródło:
zajady na ustach @ solominphoto / Freepik
Nieestetyczne zaczerwienienia w kącikach ust brzydko wyglądają a w dodatku pieką i bolą? Gdy pojawiają się zajady na ustach to znak, że w organizmie dzieje się coś niepokojącego. Zobacz co je powoduje i jak skutecznie się ich pozbyć.
Zajady na ustach wywołują drożdże, grzyby lub bakterie. Pojawiają się w kącikach ust, gdyż jest to dla nich idealne środowisko ze względu na ciepło i wilgoć. Często są mylone z opryszczką jednak bardzo się od niej różnią, gdyż opryszczkę wywołuje jeden specyficzny wirus, a na powstanie zajadów składa się wiele różnych czynników. Poza tym zajady występują tylko w kącikach ust, podczas gdy opryszczka może pojawić się w każdym miejscu na ustach oraz w ich okolicy, a także na nosie.
Zajady na ustach – kto jest na nie narażony?
Zajady to nadżerki w kącikach ust, zwykle mają one postać zaczerwienień z wysuszoną skórą, która łatwo pęka, co powoduje powstawanie ranek i strupów. W ostrej postaci mogą pojawić się również owrzodzenia z wodnistą lub ropną wydzieliną.
Szczególnie narażone na powstawanie zajadów są osoby chorujące na cukrzycę, mające anemię lub obniżoną odporność. Obniżona odporność może być spowodowana zbyt małą ilością aktywności fizycznej, stresem lub mało urozmaiconą dietą, w której znajduje się niewielka ilość owoców i warzyw.
Na ryzyko powstania zajadów narażone są również kobiety w ciąży lub stosujące antykoncepcję hormonalną, a także osoby po lub w trakcie antybiotykoterapii. Zajady mogą też powodować uszkodzenia mechaniczne kącików ust takie jak noszenie protezy zębowej, która podrażnia wrażliwe miejsca, co sprzyja rozwojowi w nich groźnych bakterii. Zajady mogą także pojawić się u niemowląt i małych dzieci używających smoczka.
Zajady na ustach – domowe sposoby leczenia
- Zacznij od diety, uzupełnij witaminy - Główną przyczyną pojawiania się zajadów jest niedobór witamin, przede wszystkim tych z grupy B, głównie witaminy B2 oraz witaminy C. Aby uzupełnić te niedobory twoja dieta powinna zawierać takie składniki jak groch, fasola, mięso, szpinak, kapusta, sałata. Witaminę C znajdziesz w owocach leśnych i cytrusach. W walce z zajadami ważne są również przetwory mleczne, zwłaszcza te zawierające żywe kultury bakterii – kefiry, jogurty, maślanka. Przywrócą one prawidłową mikroflorę jelitową, co pomoże uporać się z bakteriami chorobotwórczymi.
- Zrezygnuj z kawy, która wypłukuje składniki odżywcze oraz ze słodyczy, które zawierają cukry proste będące doskonałą pożywką dla bakterii i sprzyjające ich namnażaniu się.
- Nawilżaj usta – zwłaszcza przed wyjściem na mróz lub słońce. Nie oblizuj ust i nie dotykaj ich, bo to też powoduje wysuszanie i podrażnia delikatną skórę.
- Wspomagaj odporność – stosuj preparaty zawierające żelazo, do swojej diety włącz duże ilości owoców i warzyw, skorzystaj z poniższych rad.
- Pasta z witaminy B2 – rozkrusz tabletkę witaminy B2, połącz proszek z tłustym, nawilżającym kremem, najlepiej naturalnym (bez chemicznych dodatków) i tak przygotowaną pastą posmaruj zajady. Nakładaj krem na noc, żeby dłużej mógł się wchłaniać.
- Czosnek i cebula – bezpośrednio na zajady można położyć plasterek czosnku lub cebuli, albo zetrzeć je i w postaci papki nałożyć na nadżerki. Warto też wzbogacić swoją dietę o te produkty, bo są one uznawane za naturalne antybiotyki, które niszczą szkodliwe drobnoustroje, zapobiegają i leczą infekcje oraz wspomagają odporność.
- Drożdże – są bogate w witaminy z grupy B, dlatego skutecznie pomagają pozbyć się zajadów. Łyżeczkę drożdży należy rozkruszyć i wymieszać z niewielką ilością wody, pastę nałożyć na zajady. Można je również rozpuścić razem z łyżeczką cukru w około 100 ml mleka i pić taki roztwór codziennie przez tydzień. Na ten specyfik powinny jednak uważać osoby, które mają skłonność do zakażeń drożdżakami. W tym przypadku nie jest on polecany do stosowania.
- Aloes – sok z liści aloesu nawilża, koi i regeneruje skórę. Można również pić wyciągi z aloesu, które wspomagają odporność „od wewnątrz”.
- Miód – możesz nim smarować zarówno same zajady, jak i całe usta, ponieważ łagodzi pieczenie, ale też wspaniale nawilża i ujędrnia suche i spierzchnięte usta. W połączeniu z kilkoma kroplami tranu stanowi idealny środek zwalczający zajady, a kwasy Omega-3 dodatkowo nawilżają i regenerują zmiany chorobowe. Te produkty również warto jest spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, który sprzyja infekcjom.
W leczeniu zajadów podkreśla się również skuteczność pasty do zębów, jednak nie polecam jej stosowania na tak wrażliwe miejsca, ponieważ może ona spowodować dodatkowe wysuszenie i nasilenie się objawów. Zbyt intensywne środki aplikowane bezpośrednio na zmiany skórne mogą zamiast zwalczania objawów spowodować silne podrażnienie, pieczenie i ból. W aptekach znajdziesz również dużo preparatów wspomagających leczenie zajadów na ustach. Wybieraj głównie te zawierające witaminy (maści witaminowe z witaminą A i E), cynk (maść cynkowa) oraz przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Jeśli domowe sposoby i leki z apteki kupowane bez recepty nie złagodzą objawów zajadów lub po chwilowym ustąpieniu szybko powrócą udaj się do lekarza. Może się bowiem okazać, że przyczyną jest anemia lub grzybica, wymagająca leczenia silniejszymi lekami na receptę.
Stosujecie domowe sposoby leczenia zajadów czy od razu udajecie się do lekarza? Znacie inne skuteczne, naturalne sposoby na leczenie zajadów?
ZOBACZ RÓWNIEŻ: